

Muhasebe ve Finansman Alan Tanıtımı
Muhasebe ve Finansman işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, dosyalama işlemleri, arşivleme işlemleri, raporlama analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim öğretim verilen alandır.
Okulumuzda muhasebe ve finansman alınına bağlı BİLGİSAYARLI MUHASEBE dalı bulunmaktadır.
Okulumuzda 9 öğretmenimiz, bilgisayarlı muhasebe dalında meslek dersi öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
ÖĞRENCİLERİMİZİN STAJ VE DAİMİ İSTİHDAMI AMAÇLI İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURUM VE KURULUŞLAR
Öğrenciler programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri,istihdam olanakları ve planlama konularında,sivil toplum kuruluşları,belediyeler,üniversiteler,sosyal güvenlik kuruluşları,İŞKUR,KOBİ ve diğer büyük ölçekli firmalara meslekelemanları ile işbirliği çerçevesinde yönlendirilmektedir.
Sevgili gençler çevrenizde gördüğünüz tüm özel ve kamu kuruluşlarının bir muhasebe sistemi olmak zorundadır.bu sebeple muhasebecilikmesleği çok yaygın ve güncel bir meslektir.
Okulumuzda alanında uzman öğretmenlerden eğitim alarak bu mesleğe sahip olabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarda hızlı klavye kullanımı dersinde 10 parmak f klavye yazmayı öğrenerek sadece bu yeteneğinizle bile iş imkanı bulabilirsiniz.
ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Muhasebe ve Finansman alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
GÖREVLERİ
1.Muhasebe ile ilgili tüm belgeleri bilgisayara kaydeder.
2.İşyeri ile ilgili beyannameleri düzenleyerek ödenecek vergilerin tam ve zamanında ödenmesini sağlar.
3.Çalıştığı işyeri ile ilgili bilgi ve belgeleri dosyalar.
4.Çalıştığı işyerinin stok, banka, cari, kıymetli evrak, borç ve alacaklarını takip eder.
5.Firmanın diğer kurumlarla olan yazışmalarını hazırlar.(Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak)
6.Muhasebe paket programlarını kullanır,Mali tabloları düzenler,İşletme kuruluş-kapanış işlemlerini ve ilgili kurumlara başvuru işlemlerini takip eder,Muhasebeleştirme, maliyet hesaplama ve envanter işlemlerini yapar,Raporlama ve yedekleme işlemlerini yapar.
7.İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.
8.Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.
9.Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4yıldır. ortak genel kültürdersleri 9.sınıfta verilmekte olup yıl sonunda öğrenci alanını belirler. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10.sınıfta verilmektedir. 10.sınıfın sonunda,bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı,öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılmaktadır. Dala ait yeterlikleri içeren dersler 11.ve 12. sınıfta verilmektedir. Mesleki eğitim, okulda teorik/uygulamalı,işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak verilmektedir.
Muhasebe ve Finansman Alan Lisans(4 yıllık) Programları | |
![]() |
|
|
|
![]() |
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Bilgisayarlı Muhasebe Elemanlarının kazanç durumları, çalıştıkları işyerlerinin büyüklüğüne, meslek mensuplarının tecrübesi göre değişiklik arz eder.Yapılan araştırmalarda meslek mensuplarının kazanç durumları asgari ücretile asgari ücretin 4katı oranında değişiklik gösterdiği gözlemlenmiştir.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Eğitim sürecinde, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde kariyer yapabilirler. İşyerlerinde belli bir süre çalışarak idari yöndende ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca,3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir,yeminli mali müşavir unvanlarınıda belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.