

Ulaştırma Hizmetleri Alan Tanıtımı
Kurumumuzda daha önce Sivil Havacılık alanı açılmış ve bu alan altında Yer Hizmetleri dalı kurulmuştur. Sivil Havacılık alanı, 2020/2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde, Ulaştırma Hizmetleri Alanının altına Sivil Havacılık dalı olarak aktarılmıştır. Bu aktarım, mezun öğrencilere; istihdam edilirken, bir avantaj kazanarak daha geniş yelpazede havacılık alanında meslek tercihi yapma imkânı sağlayacak bir atılım olmuştur.
Kurumumuzda mevcut olarak her iki alandan ve her iki daldan öğrenciler ulunmaktadır. 2023/2024 eğitim öğretim yılı itibariyle, Yer hizmetleri dalı öğrencilerimiz son defa mezun olacak ve kurumumuzda yalnızca Sivil Havacılık dalı öğrencileri var olacaktır. İki alanın birbiriyle denkliği aynı kabul edilmekte sadece isim değişikliği olmaktadır.
Sivil Havacılık/Ulaştırma Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda;
- Hava Yolu Firmalarında,
- Yer Hizmetleri Firmalarında,
- Catering Firmalarında,
- Havalimanı Özel işletmelerinde,
- Hava Kargo Firmalarında,
- Temsil/Gözetim Firmalarında,
- Depo ve Antrepolarda,
- Hava Lojistiği ile ilgili her alanda,
- Havaalanları İtfaiye birimlerinde,
- Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile alakalı işletmelerde,
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde,
- Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde çalışabilmektedir.
Yer Hizmetleri/Sivil Havacılık Dalı:
Yer Hizmetleri Dalı Tanımı:
Yer Hizmetleri teknikerinin sahip olduğu yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Sivil Havacılık Dalı Tanımı:
Sivil Havacılık teknikerinin sahip olduğu yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Yer Hizmetleri Dalı Amacı:
Yer Hizmetleri programının amacı, havalimanlarına inen uçakların uygun yerlere park ettirilmesi, hava alanındaki işaretlerin çizilmesi, yolcuların terminale veya uçağa taşınması ile ilgili işleri planlayıp yürütecek elemanları yetiştirmektir.
Sivil Havacılık Dalı Amacı:
Sivil Havacılık Programının amacı, havalimanlarında bulunan, havacılığa hizmet veren her işletmede kolaylıkla istihdam edilebilecek yeterliliğe sahip, kendi alanında uzmanlaşmış sosyal duyuları kuvvetli ara elemanlar yetiştirmektir.
Programlarda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Yer hizmetleri ve Sivil Havacılık programında öğrencilere fizik, matematik, davranış bilimleri, uçak bilgisi, havacılık ve hava trafik kuralları, yolcu ve halkla ilişkiler, aerodinamik ve performans, meteoroloji, seyrüsefer ve radyo aletleri, hareket ve hava seyrüseferi gibi konuları içeren becerileri kazandırıp onların sektöre hazırlanmalarını sağlayacak; Mesleki İngilizce, Ofis Programları, İletişim Teknikleri, Müşteri İlişkileri, Ramp Hizmetleri, Yolcu Hizmetleri, Kargo Hizmetleri, Harekât Hizmetleri, Temel Yer Hizmetleri, Havacılık Yönetimi, Temel Ulaştırma gibi dersler okutulur.
Gereken Nitelikler:
Yer hizmetleri/Sivil Havacılık alanında başarılı olmak için kişinin genel yeteneği yanında ayrıntıları aygılayabilme gücüne sahip, dikkatli ve sorumlu ayrıca diksiyonu düzgün, iletişimi kuvvetli ve hızlı karar verebilme becerisine sahip bir kimse olması beklenir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler:
Yer hizmetleri programını bitirenlere "Yer Hizmetleri Teknikeri", Sivil Havacılık programını bitiren öğrencilere, "Sivil Havacılık Teknikeri" unvanı verilir. Yer hizmetleri teknikeri; uçakların park edecekleri yerleri, uçak tiplerini ve alanda kalacakları süreyi göz önüne alarak, tespit eder, uçakların, ayrılan yerlere park edilmeleri veya ikmal yerlerine götürülmeleri ile ilgili işleri yönetir. Sivil Havacılık teknikeri; Yer Hizmetleri dalında bulunan işleri de kapsayan işleri yapabilmesinin yanında havacılığın her alanında bir ara elemanın yapabileceği tüm işleri yapar ve yönetir.
Çalışma Alanları ve Kariyer İmkanları:
Sivil havacılık; hava yolu firmalarında, yer işletmelerinde ve sahada görev yapacak nitelikli personellere ihtiyaç duymaktadır. Kabin Memuru, Operasyon Şefi, Yolcu Hizmetleri Memuru, Kargo Memuru, Loadmaster, Dispatcher, Planlama Uzmanı, Ramp Memuru ve Şefi gibi pek çok pozisyonda görev yapacak olan personelleri işte bu bölümlerde okuyan öğrenciler havalimanları özel işletmelerinde görev alırlar.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:
- İngilizce başta olmak üzere yabancı dil öğrenmeye yatkınlık,
- Ayrıntıları aygılayabilme gücüne sahip,
- Ofis Programlarını kullanabilen,
- Dikkatli,
- Sorumluluk sahibi,
- Kurallara uyan,
- Diksiyonu düzgün,
- İletişimi kuvvetli,
- Dış görünüşüne özen gösteren,
- Ekip çalışmasına yatkınlık
Ulaştırma Hizmetleri Alanı Lisans ve Ön lisans Programları
2 Yıllık Bölümler: |
|
4 Yıllık Bölümler: |
|